Kaptan Amerika /Marvel'ın Havalı Kalkanı

Kaynak:https://i4.hurimg.com/i/hurriyet/75/750x422/55ea63daf018fbb8f87cd070.jpg
Marvel'ın yükselişine katkıda bulunan süper-kahramanlardan biri de kuşkusuz Kaptan Amerika'dır. Peki, Kaptan Amerika kimdir?
Asıl adı Steven Rogers olan Kaptan Amerika, 25 Aralık 1914'te New York'un Manhattan (Menhettın) şehrinde fakir bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Steve'ın babası o daha çocukken ölür. Annesiyse Steve henüz daha blu çağındayken ölür. Steve, Nazilerin Avrupa'yı ele geçirmesine daha fazla dayanamamış ve orduya katılmak istemiş, ancak vücudu zayıf ve güçsüz olduğu için reddedilmiştir. Bu işin ucunu bırakmayan Steve, sonunda General Chester Philips'le tanışmıştır. General, Steve'in bu kadar azimli olduğunu görünce ona ordunun Süper Asker projesine katılmayı önermiş ancak ona verecekleri serum başarısız olursa veya deneyde herhangi bir hata çıkarsa öleceğini söylemiştir. Steve (Sizin de tahmin edebileceğiniz gibi) bu teklifi gözünü kırpmadan kabul etmiştir. Deney bittiğindeyse Steve bu deneyi başarıyla tamamlamış ve deneyden gücü, zekası ve dayanıklılığı insan üstü olarak çıkmıştır. Bundan dolayı Kaptan Amerika'ya süper kahraman değil de süper insan demek daha doğru olur.
Steve, 2. Dünya Savaşı sırasında Amerika'nın en büyük süper kahramanı olarak Amerikan Hükumeti'ni Nazi tehlikesine karşı korumakla kalmayıp Avrupa'da da Nazilerle savaşmıştır.
Kaptan Amerika'nın Çizgi Roman piyasasında ilk boy gösterişi Captain America Comics 1/ Mart 1941'de olmuştur. Joe Simon ve Jack Kirby tarafından yaratılmıştır. Kostümü Amerikan Bayrağı motifi taşır ve yok edilemez bir kalkanı vardı. (O kalkana sonradan değineceğim) O özellikle 2. Dünya Svaşı'nda Amerika'nın simgesi haline gelmiştir çünkü o dönemde hükumetler insanların içlerindeki milliyetçiliği uyandırmaya ihtiyaç duyuyorlardı ve bunu en iyi yapabilecekleri araçlar da süper kahramanlardı.
1945 yılında bir uçakta süper-kötü Baron Zemo tarafından hazırlanan bir bombayı etkisiz hale getirirken bomba infilak etmiş ve Kaptan Amerika'nın bedeni oracıkta buz gibi sulara gömülmüştür. Kendisini Kaptan Amerika'ya dönüştüren, yıllar önce aldığı serum sayesinde okyanusun dibinde bir buz kütlesine hapsolduğu halde yaşayabilmiştir. Kendine geldiğinde onu kurtaranların AVENGERS olduğunu öğrenir ve onlara katılır. Adeta yeniden doğmuştur Kaptan Amerika. Tekrar Amerikan İdealleri için savaşmaya başlar ancak kız arkadaşı öldüğünde hayatının şokunu yaşar. İdeallere olan inancını kaybeder.
Senaryosunu Mark Miller'ın yazdığı çizerliğini Steve McNiven'ın yaptığı Captain America-Civil War'da suikaste uğramış ve öldüğü açıklanmıştır. Ancak sonradan paralel bir evrende kaybolduğu
Kaptan Amerika adlı 2011 yapımı bir de kendi filmi vardır. Bu filmde Kaptan Amerika'yı Chris Evans canlandırır.
Havalı Kalkan Meselesi: Bilindiği üzere Kaptan Amerika görevleri sırasında bir çok kalkan kullanmıştır. Ama şüphesiz bu kalkanların en iyisi onun için özel olarak tasarlanmış vibranyumdan yapılan kalkanıdır. Bu silah dünyada tektir ve çok özeldir. Bu kalkan, Amerikan başkanı Franklin Delano Roosevelt'in emriyle metalürjist Dr. Myron McLain tarafından yapılmıştır. Aslında McLain bir kaza sonucu bu kalkanı üretir ama bir daha asla (Ne kadar denerse denesin) bu kalkanın aynısından yapmayı becerememiştir. Bu kalkana zarar verebilen tek şey Thor'un gücü ve Jean Grey'in Phoenix adlı ruhudur. Bu mükemmel kalkan her türlü baskıyı minimum değere indirir. Kaptan Amerika isterse kalkanını bumerang gibi kullanarak birden fazla düşmanı yere serebilir. Bu kalkan o kadar dayanıklıdır ki Hulk'ın yıkıcı kuvvetine bile dayanmıştır.
Kostümüne gelince; Kaptan Amerika yanmaz, kurşun geçirmez, hafif ağırlıklı duralimden yapılmış (Kısacası mükemmel) bir kostüm giyer. Maskesi ilk başlarda kıyafetinden ayrıdır, ama sonradan ensesini de kapatabilmek için tek parça bir kostümünü tekparça tasarlatır. S.H.I.E.L.D. tarafından tasarlanan özl bir motorsikleti ve yine özel bir savaş karavanı vardır.
         
                                                                       -M.J.





Yorumlar