Harley Quinn Hakkında Az Bilinenler /DC Comics (Soytarıdan Seksi Kadına Neler Değişti?)

         
    Merhaba arkadaşlar, yine uzun bir aradan sonra tekrar sizlerleyim. Bugün sizinle Suicide Squad'ın gözdesi (bkz. Nedir Bu Suicide Squad?) ve Bay J'nin (Harley'in Joker'e taktığı isim) sevgilisi -ex aşkı da diyebiliriz- Harley Quinn'i daha yakından tanıyacağız. Sizi daha fazla merakta bırakmadan başlayalım;

Kaynak:https://tr.web.img2.acsta.net/r_640_360/newsv7/17/11/21/08/43/4692336.jpg


      Dr. Harleen Frances Quinzel Arkham Asylum'da (Arkham Akıl Hastanesi) stajını yapan bir psikiyatristti. Okulunun en başarılı öğrencisiydi, üstelik ödüllü bir jimnastikçiydi de. Peki bütün bu özellikler sayesinde Gotham Üniversitesi'ne bursla giren hem zeki hem de güzel bir kızın hayatında ne ters gitti de kötülüğe saptı? Sanırım ''Hepsi o manyak Joker sapığı yüzünden.'' dediğinizi duyar gibiyim. Bizim yeşil saçlı manyak Harley'i öyle bir kandırdı ki Harley'in ruhu bile duymadı. Aslında bunu Harley'in duygusallığına ve saflığına bağlayabiliriz. Öyle ki ''Kimse beni anlamıyor, Dünya beni dışlıyor.'' mantığıyla ortaya çıkan bir manyağa inanıp üstüne ona sırılsıklam aşık olmak her baba yiğidin harcı değildir. Harley'in Joker'e olan ilgisi öyle büyüdü ki ne zaman Joker'le bir seans yapılacak olsa kendisi hemen gönüllü oldu. Bu seanslarda hastasının (!) psikolojisini düzeltmek isteyen Harley, birden kendini Joker'in kollarında buldu. Yetmedi, onu Arkham'dan kaçırdı ve yine yetmedi, Joker'in ortağı oldu. Joker'le Harley'in arasındakine ''ilişki'' demek ne kadar doğru olur bilemem. Daha çok ''saplantılı bir aşk'' da diyebiliriz. Aralarındaki ''saplantılı aşk''ı Joker kabul ediyormuş gibi görünür fakat Harley'le flört ederken bile ona şiddet uygular. Ne olursa olsun şiddet uygulamayı bırakmayan Joker, Harley'in ona olan aşkını kullanmakta da ustadır. Joker'e fazla yüklendim, sonuçta o da duygusuz değil. Ama Harley'e karşı ufak bir hoşlantı bile hissettiğini anlayınca verdiği en hafif tepki rahatsızlık, en aşırısı ise Harley'i öldürerek ondan kurtulmaya çalışmaktır. Bazıları da sevgisini böyle ifade edebiliyor.
Kaynak:https://cdn.webtekno.com/media/cache/content_detail_v2/article/74392/harley-quinn-breaking-glass-icin-tanitim-videosu-yayinlandi-1565985493.jpg
Bunun dışında Harley yakın olduğu kişilere lakap takmasıyla ünlüdür. Mesela Joker'e ''Mr. J.'' yani ''Bay J.'' veya daha romantik olduğu anlardaysa ''Puddin'' (''Pudingim'' olarak çevirilebilir) der. Ayrıca Poison Ivy'e de ''Red'' der. (Özet geçmem gerekirse Harley ve Poison'un tanışması Joker yüzünden oldu diyebilirim. Joker Harley'i bir roketle fırlattı ve o roket Robinson Parkı'na çakıldı. Orada Ivy'le tanıştı ve birlikte polisten kaçtılar. Ivy ilk başta Harley'i öldürmek istese de Harley'le konuştuktan sonra ona Batman ve Joker'den intikam alma teklifinde bulunur ve ona bir serum enjekte eder. Bu serum Harley'in çoğu şeye bağışıklık kazanmasını sağlamıştır. Ama Joker'den ölesiye nefret eden Harley'in Batman falan umurunda değildir. Joker'i yakalamak için Batman'le iş birliği yapar ve tam onu öldüreceği sırada Joker ondan özür diler. Bizim yufka yürekli de durur mu, hemen oracıkta deyim yerindeyse erir ve Joker'i affeder. Bu tür ani özür ve affetme sahnelerini ikisinin ilişkilerinde daha çoook görürüz. Bunun üzerine Poison Harley'le ortaklığını bitirir ve ona şu tavsiyeyi verir, ''Kızım, sana o soytarıdan hayır gelmez.'' Harley'le Poison'un ilişki yaşadığı geçtiğimiz günlerde DC Comics tarafından doğrulanmıştır.)
Harley'i ilk olarak Batman Adventures #12 (Eylül 1993)'de görmekteyiz. Tabi bundan önce de Harley Quinn bilinen bir karakterdi (Dr. Harleen olarak biliyorduk) fakat animasyon serilerinde kendini gösterince karaktere tekrar el attılar ve siyah-kırmızı kostümünü yarattılar. Bundan sonraysa birden Joker'e aşık olan Harley soytarımsı kostümüyle birlikte Harley Quinn oldu. Onların aşkını detaylandırarak anlatan The Batman Adventures: Mad Love, Eisner and Harvey Awards'ın ''Yıllık Tek Sayılık Çizgi Roman'' ödülüne layık görüldü. Ne yazık ki ülkemizde bu çizgi romanın Türkçe Çeviri'si bulunmamaktadır.
Harley'in psikiyatriye ilgi duyma nedeni kendi kızını bile dolandırmaktan çekinmeyen bir baba, tembel bir abi ve annesidir. Kısacası sorunlu bir ailede yetişen Harley'in tek nedeni çoğu sorunlu çocuk gibi ailesini anlayarak kendini kurtarmaktır. Asıl soru şu: Hala içiniz acımadı mı? Hala kendinizi Harley Quinn'e yakın hissetmiyor musunuz?
Pek çok süper kahramanın aksine kariyerine çok geç başlayan Harley, bunu günümüzde kendisine avantaj olarak çevirebilmiştir. Unutmadan söyleyeyim yaratıcıları Bruce Timm ve Paul Dini'dir.
Gotham City Sirens
Harley Quinn, Poison Ivy ve Catwoman bir dönem beraber çalıştığında onlara verilen isimdir. Genelde fırtınalı bir ortaklıklarının olduğunu söyleyebilirim. Ancak bu dönemde ne yaşanmışsa çizgi romanlarda kalmıştır.
Kaynak:https://m.donanimhaber.com/cache-v2/?t=20170825005905&width=-1&text=0&path=https://img.donanimhaber.com/images/haber/93306/Harley-Quinn-ve-Jokeri-bir-araya-getirecek-film-icin-hazirliklar-basladi93306_1.jpg

Suicide Squad Dönemi
Joker'in yakalanmasına yardım edenlerden birini öldürünce Black Canary tarafından tutuklanan Harley, Amanda Waller'ın onu hizzaya getirmesiyle Suicide Squad'a resmi olarak girer. Burada (Joker'e benzettiği için) Deadshot'a ilgi duyan Harley, onu adeta yeni idolü yapar. Deadshot da (haklı olarak) tam bir psikopat olduğunu anladığı an Harley'den kaçmaya çalışır. Fakat Joker'in ölüm haberini alan Harley kendisi kaçarak Gotham'a döner. Bu karmaşada Joker'in yüzünün derisini ele geçirir ve onu Deadshot'a zorla takar. (Böyle de psikopattır bizimki) Bu takıntılı haller öyle ilerler ki Harley, Deadshot'u Joker yerine koyar. Deadshot daha fazla dayanamaz ve Harley'i vurur. Fakat Harley ölmez, Amanda Waller tarafından takıma geri alınır ve tedavi edilir. Ölümle yüzleştikten sonra daha tutarlı davranır ve bir süreliğine eski Harleen Frances Quinzel kimliğine geri döner.
Çoğumuzun bildiği gibi Harley'e güçlerini Poison Ivy'nin serumu verir. Bu serum onun hem zehirlere karşı bağışıklığını, hem hızını hem de gücünü arttırmıştır.
Bigisayar Evreni
Harley'in yer aldığı en kayda değer bilgisayar oyunuysa Batman:Arkham Asylum'dur. Bu oyunda Harley'in kıyafetlerini değiştirmekle kalmayıp, karakteri baştan aşağı yenilemişlerdir. Buradan bu değişiklik için DC Comics'i tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum :)

-M.J.

Yorumlar

MissJoker dedi ki…
Teşekkürler!
Unknown dedi ki…
meraba acaba catwoman hakkında bilgiler yaparmısınız şimdiden teşekkür ediyorum iyi günler :)
MissJoker dedi ki…
http://snack.to/qh56h4e8
Buradan Catwoman'a oy verebilirsiniz. Zaten oy çoğunluğu Catwoman'da olduğu için muhtemelen bir sonraki yazım onun hakkında olacak, ben teşekkür ederim.
Adsız dedi ki…
İyi akşamlar, ilk olarak Alfred Pennyworth hakkında küçük bir yazı yazabilir misiniz?
İkinci olarak biraz Marvel Evrenine de önem vermelisiniz bence. Değerlendirmeniz için şimdiden teşekkür ederim tekrar iyi akşamlar dilerim.