Zatanna Zatara Kimdir? /DC Süper Kahraman (Ya da Süper Kötü) İncelemesi

               Merhaba arkadaşlar, bugün sizlerden gelen yoğun istek üzerine (aslında Zatanna hastası bir arkadaşım için) bu küçük köşe yazısını yazıyorum. Hepimiz Zatanna'yı duymuşuzdur. Fakat ne kadar araştırsak araştıralım internetteki kaynaklar hep çok fazla (Çoğu da yalan yanlış bilgiler) ve fazla düzensiz olduğu için araştırmalarımız yarıda kesilmek zorunda kalmışır. Bugün buna bir son veriyorum ve Comic's Buyer's Guide'nin ''Çizgi Romanların En Seksi 100 Kadını'' arasından 4. seçtiği Zatanna'yı bütün gerçekleriyle gözler önüne seriyorum.
Bildiğiniz üzere Türkiye'de Zatanna gibi az bilinen karakterler hakkında pek fazla kaynak yok. Yani Zatanna'yı ne kadar severseniz sevin ingilizce bilmiyorsanız bu karakter hakkında bir iş bilmeyen insanların insafına kalmış bulunmaktasınız. O yüzden bu yazımda kendi bilgilerimin dışında biraz da yabancı kaynaklardan yararlandım. Lafı daha fazla uzatmadan başlayalım.
Kaynak:https://i0.wp.com/www.saklikumanda.com/wp-content/uploads/2018/12/Zatanna-Copy.jpg?resize=759%2C500&ssl=1

             Geçmişinin büyük bir çoğunluğu diğer kahramanlar gibi belirsiz olan Zatanna Zatara, ilk olarak Hawkman #4 (Ekim-Kasım 1964)'te ortaya çıkmıştır. Babası (Bazı kaynaklarda babası Dr. Fate olarak gösterilir) Zatara'ysa (Asıl adı Giovanni ''John'' Zatara, Fred Guardineer tarafından yaratılmışıtır.) ilk olarak Action Comics #1 (Haziran 1938)'de ortaya çıkmıştır. Sayen Sihirbaz'ı olan Zatanna güçlerini babasından alır. Babasının kaybolmasının ardındaki gizemi çözmeye çalışırken gerçek sihri keşfeder ve asıl maceramız da böyle başlar. Zatanna'nın babası bir büyücü, annesiyse (Sindella) bir ''Homo Magi''dir. (Homo Magi'ler büyüye doğal eğilimleri olan insanlardır. Yani A kişisi büyü yapmayı 10 yılda öğrenebiliyorsa, Homo Magi ırkına mensup olanlar büyü yapmayı 1 yılda öğrenebilir.) Güçlerinin işe yaraması için Zatanna'nın sihirli kelimeleri tersten okuması yeterlidir. (Mesela abra kadabra yerine arba arbadak) Bazı kaynaklarda Justice League Of America'nın üyesi olarak gösterilir. Fakat kendisi iyi bir karakter olmasına rağmen şu anda DC Comics tarafından  Justice League Dark üyesi olarak gösterilmektedir. (Justice League Dark, az bilinen süper kötülerin oluşturduğu bir takımdır. Suicide Squad gibi) Bunların dışında olay mahallinde doğaçlama çalışabilmesi onu diğer kahramanlara göre 1-0 öne geçirmiştir.
Zatanna'nın eski serisindeyse fileli çoraplı seksi hatun bizim Bruce Wayne'e abayı yakmıştı. Süper Kahraman Magazini'ndeyse Zatanna'nın Superman'in hayallerini süslediği söylentileri dolaşmaktadır. Zatanna Yeni 52! (The New 52!) düzeniyle fileli seksi çoraplarını giymese de halen erkeklerin ilgisini çektiği bilinmektedir.
Kaynak:https://static.comicvine.com/uploads/original/4/48605/2514218-zatanna__magic_dance_by_chrisevenhuis_d46z6jv.jpg
Zatanna dört elementi de büyü gücüyle kontrol edebilir. Üstün telepati gücüyle insanların düşüncelerini okuyabilir ve hipnoz yeteneğiyle zihinkeri bulandırabilir. Enerji patlamaları oluşturabilir. İstediği zaman istediği yere ışınlanabilir. Onu diğer DC Comics karakterlerinden ayıran ve göz önüne alınması gereken bir husus da rejenerasyon (yeniden canlanma) yeteneğine sahip olmasıdır. Zatanna bu yeteneği sayesinde etrafındakileri ve kendini iyileştirebilir. Zatanna'nın bir başka özelliğiyse bir maddeyi başka bir maddeye dönüştürebilmesidir. Son olarak Zatanna'nın en iyi gücüyse (en iyiyi en sona sakladım) ruhları ve diğer boyuttaki insanları görebilmesi ve istediği zaman onlarla iletişime geçmek için boyutlararası yolculuk yapabilmesi.(Ki bu bence hafife alınacak bir yetenek de değil)
Ayrıca DC'nin en güçlü büyücülerinden bir olan bu karakteri yine DC ve Warner Bros. ortak çalışması olan Injustice: Gods Among Us'ta da görebilmek mümkün. Zatanna'nın karakter tanıtımı için
(ayrıca bkz.Injustice: Gods Among Us Detaylı İnceleme )
Bütün bunların dışında Zatanna bir de bir zamanların sevilen bir Superman dizisi olan Smallvile'de karşımıza çıkmıştır.
Evet arkadaşlar, bugünkü incelememizin de sonuna geldik. Yazımı beğendiyseniz +1'lemeyi ve beni takip etmeyi unutmayın.

-M.J.


Yorumlar