O Bir Kuş Mu, O Bir Uçak Mı, Hayır, O Bir Ok! /Green Arrow

       Merhaba arkadaşlar, bugün sizlere Green Arrow (Yeşil Ok) adlı çok sevilen DC Comics kahramanının küçük bir tanıtımını yapacağım.
Kaynak:https://efsanekareler.com/upload/media/entries/2018-05/02/316-0-f722a80c4779dc747d5d078c8914ec24.jpg

Asıl adı Oliver Queen olan Arrow, Morton Weisinger tarafından yaratılmış, George Papp tarafndan çizilmiştir. İlk olarak Kasım 1941 yılında More Fun Comics (DC Comics gibi düşünebilirsiniz)in  73. sayısında yer aldı. O günlerde Morton Weisinger Batman çok popüler olduğu için kendisi de Batman'e benzer bir karakter yaratmak istediğini açıkladı. Bu yüzden Arrow'a sürekli Çakma Batman yakıştırması yapılmıştır. Green Arrow bu yüzden yaklaşık 50 yıl boyunca popüler olamadı. Green Arrow'un nasıl Bruce Wayne gibi büyük bütçeli bir kahraman olduğuna gelince, Arrow, aslında yaşadığı Star City'nin (Şu anda Seattle) belediye başkanı ve haliyle şu anda bir milyonerdir. Aslında bu haliyle biraz Batman'e de benzetilebilir. Giyim kuşamı Robin Hood'a çok benzediği için ona Çakma Robin Hood diyebiliriz :) (Arrow sevenler alınmasın)
Green Arrow severlerin şu anda da bilidiği üzere ''Arrow'' adlı kendi dizisi vardır.
Green Arrow Nasıl Olay Yerine Ulaşır? Basit. Arrow yakın dostu ve yardımcısı küçük Speedy ile Star City'nin başı beladaysa hemen Arrow Signal'i görür ve Speedy'yle Arrow Cave'den jet hızıyla çıkarlar. Olay yerine gitmek için genel olarak Arrow-Car veya Arrow-Plane'le giderler. (Size de biraz tanıdık gelmedi mi??)
Green Arrow'un baş düşmanına gelirsek... İsmi Bullseye. Kendisine çakma Joker de diyebiliriz.
Green Arrow'un hikayesine gelince, işin o kısmı biraz Batman'vari gibi ama buna sizin karar vermeniz daha doğru gibi geldi bana; Oliver çocukken Robin Hood'a karşı büyük bir hayranlık besler. Ailesiyle bir orman gezisine çıktıkları sırada annesi ve babasını bir şey öldürür (Bu bir şey'in ne olduğunu tam olarak bilmiyoruz) Oliver ailesinin ölümünü engelleme şansı varken engelleyemediği için günümüzde de kendini suçlamaktadır.
Green Arrow'un Yükselişi: Kuşkusuz Dennis O'Neil, Green Arrow'u baştan yaratan ve kahramanımızın hayran kitlesini geliştiren mükemmel bir çizgi roman yaratıcısıdır. O'Neil, ilk olarak bu değişikliğe Justice League of America'nın 75. sayısında başlar. O Green Arrow'un şu anki yeşil kostümünün ve havalı sakalının yaratıcısıdır. Ancak değiştirdiği tek şey Arrow'un dış görünüşü değildir. Kahramanımız duygusal açıdan da (kişilik) değişir. O'Neil'ın yarattığı bu Oliver Queen, servetini kaybetmiş, yoksulluğu tatmış ve sokaklarda ezilerek açlık ve yoksulluk kavramını yaşayarak öğrenmiştir. Ancak bu gelişmelerden sonra kahramanımız halkın gözüne girebilmeyi becerebilmiştir. O'Neil, Arrow'un duygusal yönünü de ortaya çıkarır. Bilindiği üzere Black Canary ve Green Arrow aşkı o günlerde filizlenmiştir.
Kaynak:https://besthqwallpapers.com/Uploads/12-12-2018/74253/thumb2-green-arrow-artwork-2018-movie-creative-superheroes.jpg
Grren Lantern (Yeşil Fener), Green Arrow Dergisi; Bu ikili aslında zıt görüşleri olan, ama görüşlerini medeni bir şekilde paylaşan kankalardır diyebiliriz. Lantern ve Arrow, derginin çıktığı dönemlerde pek çok unutulmaz maceraya ev sahipliği yapmıştır. Serinin yükselişi 85. ve 86. sayılara denk gelen Snowbirds Don't Fly adlı hikayede yaşanır. Arrow uzun süredir ortağı olan Speedy'nin eroin bağımlısı olduğunu öğrenir ve Lantern'le birlikte uyuşturucu mafyasına karşı savaşırlar.
Lantern'ın popülaritesinin azalması üzerine bu dergi macerası da böylece son bulur. 1976 yılında seri yeniden başlatılır ancak yoğun istek üzerine Arrow dergiden attırılır.
DC Comics hayranları tarafından çok sevilen, ama aslında sevilmeyen garip bir kahramandır Arrow. İlk olarak 1983'te kendi dergisi çıktığında 4 sayılık bir mini seri olmaktan ileriye gidememiştir.
Eğer Green Aroow'un tarihi sayılabilecek bir çizgi romanını okumak isterseniz size The Longbow Hunters'ı okumanızı öneririm.
Aslında Green Arrow'un hiçbir zaman asla kendisi gibi olamadığını, sürekli yazarlar ve çizerler tarafından oraya buraya çekilmeye çalışıldığını söyleyebilirim. Sürekli değişen kahramanımızın son hali DC Comics'in neredeyse her kahramana reset attığı The New 52! kapsamında olmuştur. New 52'de Green Arrow neşeli ve zengin bir okçu olarak tekrar en başa dönse de bu çizgi roman Green Arrow hayranları tarafından hep bir fiyasko olarak nitelendirilmiştir.
Arrow'un ekrandaki ilk görünüşü Superman'in dizisi Smallville'de olmuştur. Aslında dizide ilk önce Batman'in oynaması düşünülmüştür fakat o dönemlerde  Cristopher Nolan'ın yalnız çalışıp sürekli ortalarda ''I am The Batman.'' diye dolaşan soğuk, gerçek Batman'den uzak garip yaratığı ortalarda dolaştığı için (sonuçta herkes Batman ve Superman'in kanka olduğunu bilir ama yine de DC bu soğuk Batman'i Superman'le kanka olmaya uygun görmedi) DC bu fikri kullanamadı. Sonuç olarak Smallville'de Batman yerine Green Arrow'u gördük. Her neyse, burada yayınlanan Green Arrow karakteri çok sevildi ve 2012'de kahramanımızın kendi dizisinin çıkmasına sebep oldu. Bu dizi çok kötü başlayan The New 52! Arrow serisinin özellikle de 17. sayısındandan itibaren daha iyiye gitmeye başlar.
Şu anda Green Arrow karakterinin ne durumda olduğuysa aşikar.


-M.J.







Yorumlar