DC Süper Kötü İncelemesi (Catwoman/Selina Kyle)

       Herkese merhaba, bir okuyucumun isteği üzerine hazırladığım bu küçük yazıyla (uzun bir aradan sonra) tekrar karşınızdayım! Sözü daha fazla uzatmayalım, işte karşınızda: Catwoman!
Kaynak:https://i2.milimaj.com/i/milliyet/75/1200x675/5c8e65e945d2a09e00a4aef0.jpg

    Yaratıcıları Bill Kane ve Bob Finger olan Catwoman (Selina Kyle) yaratılırken Kane ve Finger, Kane'in kuzeni Ruth Steel ve 30'lu yılların ünlü aktristlerinden biri olan Jean Harlow'dan etkilenmişlerdir. Catwoman'ı farklı yapan şeyse karakterin sadece kötülüğe değil, aşka ve iyiliğe de yönelimidir. Catwoman için taraf tutuyor diyemem, bildiğiniz üzere kediler başına buyruktur. Fakat (biraz da okuyucu toplamak için olsa gerek) DC tarihinde Catwoman'ı hiçbir zaman bir tarafa koyamazsınız. Onu farklı yapan da budur zaten. 
  Catwoman'ı çizgi roman tarihinde karşımıza ilk kez ''Batman#1''de görüyoruz. Tabi o zamanlar bugün gördüğümüz pençeler ve çoğu araç gereçten uzak, daha sade. ''The Black Cat Crimes''ta kostümü deyim yerindeyse evrim geçiriyor ve birden bugünkü Catwoman'ın silüeti karşımıza çıkıyor.
  Kedilerle olan empatik bağı dışında Catwoman'ın hiçbir süper gücü yok. Catwoman'ın bir insanın ulaşabileceği en yüksek çevikliğe sahip olduğunu ve dövüş sanatlarında da usta olduğunu söylemeden geçmeyeyim. Bunun dışında yanından hiç ayırmadığı kırbacı ve binalara tırmanmasını kolaylaştıran pençeleri ayrıca çeşitli hırsızlık araç gereçlerini anmadan da bu maddeyi bitirmeyelim.
Catwoman İsmi Nereden Geliyor?
Günlerden bir gün Rob Kane isimli amcamız oturup Batman'e karşı bir düşman bulmayı düşündü. O dönemde yarasaların uçan fareler olduğu algısına da atıf yapmak istiyordu ki aklına bir fikir geldi; Kediler! Kedilerin karakterlerini biraz da kadınlara benzeten Kane, bu şekilde Catwoman'ı yarattı.
Comics Code Dönemi;
Kaynak:https://kahramangiller.com/wp-content/uploads/2014/12/cat2.jpg
Comics Code'un (50'li yıllarda çizgi romanların çocuklar üzerindeki olumsuz etkilerini gidermek amacıyla oluşturulmuş bir belge) kurbanlarından biri olan Catwoman, o dönemlerde deyim yerindeyse 'hanım hanımcık' takılmış, fakat bu tavrı bile onun kısa süreli yayından kaldırışılına engel olamamıştır.
Alternatif Evrenler:
Catwoman Golden Age / World Two 'da Bruce Wayne (Batman) ile evlenmiş, Helena Wayne (Huntress) adında da bir kızları olmuştur.
70'li yıllarda yayınlanan başka bir alternatif evrende ise (Earth Two) Selina Kyle öldürülmüştür.
                                                                                                                80'lerden 2000'lere:
Frank Miller'ın kaleme aldığı Batman: Year One 'da (1987) Catwoman'ın orjinal hikayesi elden geçirilmiştir. Eski hikayelerinde zengin bir adamın istismara uğrayan karısı olarak gösterilen Selina, yeni hikayelerinde sokakta büyümüş ve yine bolca istismara uğramış bir hayat kadını olarak tanıtılmaktadır.
Kaynak:https://a-static.besthdwallpaper.com/zehirli-s
armasik-kedi-kadin-ve-harley-quinn-duvar-kagidi-3000x2000-24590_42.jpg
2003'teyse Batman: Hush (yazar: Jeph  Loeb, çizer: Jim Lee) Bruce Wayne'le arasında kısa süreliğine de olsa romantik bir ilişki yaşanmıştır.
Beyaz Perde:
Catwoman ilk olarak 1992 yılında Tim Burton yönetmenliğinde ''Batman Returns'' te, 2004 yılındaysa kendi filminde karşımıza çıkmıştır. Ayrıca 2012 yılında da ''The Dark Knight Rises'' de onu görmek mümkündür. 2014'teyse Selina'nın küçüklüğünü ''Gotham'' adlı dizide görebilmekteyiz.
Bunun dışında Batman: Arkham City'de de önemli bir yeri vardır.
Gotham City Sirens:
Daha önceki yazılarımda da yer verdiğim gibi Catwoman'ın Poison Ivy ve Harley Quinn'le birlikte yer aldığı takımdır. Kendilerine halk tarafından ''Bad Girls Of Gotham City'' takma ismi de konmuştur.

 -M.J.

Yorumlar